dobre steki Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie porządnie kultowe są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby później oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak dobrego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

steki Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj nadzwyczajną tożsamość. Mimo to ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś totalnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki stosowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja oraz na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej różnorodności makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, bo uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *