przepis na włoska pastę

Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a gruntownie z rejonu Kampania.
ilgustoitaliano

Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
oryginalne włoskie produktu   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd w takim razie wziąć nowatorski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – ściśle mówiąc warto dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *