włoska restauracja w centrum Krakowa

Bardzo dobrą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, jaki idealnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w największym stopniu właściwe? Przeważnie jest tak, że najprzyzwoiciej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o słusznej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezlik różnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dosyć prawidłowo z serem, w związku z tym zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu właściwego jako o okazji do tego, by spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *